dissabte, 30 d’abril del 2011

Per les denúncies se'l recordarà

Als polítics i sobretot aquells que han tingut càrrec públic se’ls  recorda per moltes coses: per la seua feina, per les obres que han fet, per la imaginació i creativitat que han tingut, per la seua educació i amabilitat,... i, en definitiva, per com han gestionat els recursos públics per millorar la vida dels seus veïns.

Al poble de les Coves, els nostres representants a l’Ajuntament també tindran un lloc en la història local. Alguns ja s’han fet un lloc, però no precisament per millorar la vida dels seus veïns. El candidat a l’Alcaldia de les Coves pel Partit Popular, Miguel Zaragozà, i regidor a l’Ajuntament, és el càrrec públic que més denuncies ha ficat contra els seus veïns. Algunes molt sonades i sense precedents. Ha denunciat a dos alcaldes, ha denunciat a dos funcionaris, ha denunciat a la Plataforma ciutadana que lluitava contra la instal·lació d’un abocador de residus tòxics, ha denunciat empadronaments irregulars de persones que tota la seua vida han estat empadronats al seu poble,...

Anem a analitzar algunes d’estes denúncies, que, per cert, poc fonament devien tindre els fets denunciats quan a cap Jutjat li han donat la raó. Si la finalitat que buscava en estes denúncies era fer justícia, cal suposar que el denunciant deu estar content. Ara, si el que buscava era que condemnaren als denunciats, això ja és una altra cosa. Perquè condemnar, només es fa quan hi ha un delit.

Anem a  analitzar-ne unes quantes:

L’actual Alcalde, Jacobo Salvador, va presidir una plataforma ciutadana (Gran delit!) per a impedir que un abocador de residus tòxics s’instal·lés al poble de les Coves.
Dies abans de la moció de censura, en desembre de 2006, es convoca una manifestació a les Coves, entre les moltes activitats programades per la Plataforma. En la dita manifestació apareixen uns  pamflets, on es nomena a l’Alcalde d’aleshores, Miguel Zaragozà, “persona non grata”, i que vol “matar a la Partida de Baix”.  Com a conseqüència d’això, Miguel Zaragozà interposa una querella contra Jacobo Salvador,  president de la Plataforma. El motiu: amenaces de mort.  El querellant la va retirar després.

Però l’agrupació Junts pel Nostre Poble, guanya les eleccions i Jacobo Salvador, és el nou Alcalde, (Gran delit!)

Miguel Zaragozà, queda a l’oposició de l’Ajuntament de les Coves i a Jacobo Salvador,  ben prompte començarien a vindre-li les denúncies.

Al desembre de 2008 se’l cita a declarar per la denúncia formulada per Miguel Zaragozà Muñoz, Cristina Orient Julián, Juan Zaragoza Julián i Andrés Sales Muñoz, per delicte de negociacions prohibides a funcionaris i abusos en l’exercici de la seua funció; en poques paraules, se’l acusava d’utilitzar el seu càrrec per a fer negoci. La realitat és que la papereria Salse, propietat del denunciat, servia els diaris a l’Ajuntament, perquè no hi havia cap altre lloc al poble on es vengueren diaris, feia fotocòpies perquè no hi havia cap altre establiment públic al poble on es podien fer fotocòpies en color, i facilitava  material d’oficina quan, per motiu d’alguna urgència, els proveïdors habituals de l’Ajuntament, no ho podien servir. Aquesta relació comercial de l’Ajuntament amb la Papereria Salse es remunta a més de vint anys enrere, és a dir no l’havia iniciada l’actual Alcalde per a enriquir-se.

Després de prestar declaració el denunciat i de practicar totes les proves la Fiscalia anticorrupció, entén que no s’ha comés cap delit i s’arxiva el cas.

Però ahí no s’acaben les denúncies contra Jacobo Salvador.

El 15 de novembre de 2008, un veí de les Coves,  crida a la Comandància de la Guàrdia Civil de Castelló denunciant que a l’antic abocador de la carretera d’Alcalà estan dipositant enderrocs, entre d’altres, d’una casa situada en la Plaça Espanya. Cal aplaudir la preocupació pel medi ambient que té el denunciant, (llàstima que no li isquera esta consciència ecològica quan es pretenien instal·lar dipòsits de residus tòxics al nostre poble).

El delit que es pretén imputar a Jacobo Salvador és greu, tirar enderrocs i escombraries  en un lloc no autoritzat és delit mediambiental, no és una irregularitat administrativa, és un delit penal. De fet la Fiscalia de Castelló obre diligències contra ell. Els delits mediambientals  es paguen en presó i multes milionàries.

La realitat és que l’ajuntament havia donat permís als constructors locals per a  dipositar enderrocs de pedra i terra per tapar les brosses acumulades durant 25 anys. I la finalitat era precisament el contrari del que es denunciava, és a dir el que pretén l’Ajuntament és clausurar definitivament l’antic abocador. Així ho declara i ho demostra el denunciat, amb les proves pertinents en febrer de 2010, en la seua compareixença davant la Fiscalia. Finalment la causa és arxivada al mes d’abril de 2010.

Efectivament hi ha alcaldes que utilitzen el seu càrrec per a fer negoci, però pretendre que Jacobo Salvador amb la venda de diaris i fotocòpies a la seua llibreria, ho fera per enriquir-se, és simplement un disbarat. Dubto que hi haja alguna persona al poble que ho pensa, a banda dels que el van denunciar.

També hi ha alcaldes que cometen delits mediambientals, i que venen la salut, el benestar i, en definitiva, el futur dels seus veïns, amb l’excusa del “progrés” del poble; però pretendre que Jacobo Salvador és responsable d’un delit mediambiental és un altre disbarat. Si hi ha una persona al poble de les Coves que ha lluitat, i de valent, per estos temes, és precisament l’actual alcalde. Gràcies a la seua lluita i a la de molta gent ens vam lliurar d’un abocador de residus tòxics i de la instal·lació d’indústries per al tractament d’eixos residus

En fi, denúncies contra Jacobo Salvador, la gana, però de condemna ni una ni mitja. Ara això si, mentre tant ja s’ha fet mal, perquè si no es tracta d’això, no s’entén.
Però denúncies n’hi ha  més.................